RCA motociclete, scutere, ATV-uri

RCA motociclete, scutere, ATV-uri

Probabil ca stiti deja ca asigurarea RCA are caracter obligatoriu pentru toate autovehiculele inregistrate sau inmatriculate in Romania, inclusiv pentru cele pe 2 sau 3 roti, ceea ce inseamna ca si motocicletele si scuterele trebuie asigurate.

Regulile referitoare la asigurare se stabilesc de CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) , asa ca politele RCA sunt standardizate, nu difera de la o societate la alta. Intervin insa deosebiri de pret si de diferite avantaje oferite.

Motocicletele trebuie sa faiba o polita RCA

Toate societatile de asigurari sunt in cautare de clienti in fiecare an si se straduiesc sa ii ademeneasca prin reducerea preturilor in general sau pentru diverse categorii sociale, prin diferite concursuri si premii acordate sau alte beneficii.

De obicei este greu de asigurat o motocicleta cu asigurare CASCO pentru ca sunt putini cei care sunt de acord cu acest lucru si care isi asuma acest risc. Unii dintre asiguratori cer o fransiza mare si prime ce se incadreaza intre 7% si 10% din valoarea motocicletei.

Fransiza reprezinta partea din dauna ce este suportata de catre cel asigurat si poate fi fixa sau procentuala. Firmele de asigurari incearca sa impuna acest contract de fransiza pentru a face soferii mai responsabili si pentru a ii pune sa suporte costurile pentru diverse zgarieturi sau accidente minore ale masinii, chiar daca polita CASCO este incheiata.

Firmele de asigurare considera ca numarul de accidente in care sunt implicate motociclete este mai mare decat cele in care sunt implicate masini, lipsesc service-urile specializate, iar piesele de schimb sunt foarte scumpe, lucruri care ii determina pe asiguratori sa fie mai reticenti in privinta asigurarii lor, care devine mai ridicata decat cea pentru masina, depasind chiar 1000 de euro anual.

Insa asigurarea RCA este obligatorie deoarece o motocicleta poate sa produca daune foarte mari participantilor la trafic. In schimb, in cazul motocicletelor exista avantajul ca primele de asigurare vor fi mai reduse, deoarece acestea au masa si capacitatea cilindrica mai mica comparativ cu automobilele.

Deoarece scuterele au prins amploare in urma cu cativa ani, s-a introdus si pentru ele posibilitatea de intocmi RCA. Acest lucru este in avantajul soferilor nemultumiti de pana acum, care aveau pagube minore din cauza scuterelor, precum oglinzi rupte sau zgarieturi, permitandu-le de acum incolo sa ii traga la raspundere pe conducatorii de scutere.

ATV-urile nu sunt scutite de accidente

De asemenea, o mare parte a soferilor de scutere erau minori care nu stiau prea bine regulile de trafic, iar scuterele cu capacitate cilindrica mica nu erau inmatriculate, asa ca soferii de automobile pagubiti nu prea aveau ce sa faca.

Si proprietarii de ATV sunt obligati, conform legii, sa plateasca RCA. Aceasta functioneaza in acelasi mod ca si pentru celelalte autovehicule, acoperind aceleasi riscuri, iar suma asigurata este stabilita de CSA. Posesorii de ATV-uri pot incheia asigurarea de raspundere civila la orice societate de asigurari si broker de asigurat . Este bine de stiut ca odata cu vanzarea ATV-ului, asigurarea RCA nu mai este valabila.

In concluzie, nu uitati ca RCA-ul este foarte important si indiferent ca aveti masina, ATV, motocicleta sau scuter este bine sa il aveti incheiat.