RCA in strainatate

RCA in strainatate

Au fost situatii cand unii dintre asiguratorii din Romania au incheiat asigurari RCA si pentru autovehicule care se aflau in evidenta unor alte tari din Spatiul Economic European, fara a notifica autoritatea de supraveghere din tara respectiva.

Astfel, CSA a cerut societatilor de asigurare sa recupereze politele RCA care au fost incheiate pentru automobilele inmatriculate in afara Spatiului Economic European, fara anuntarea autoritatilor din acele state si sa inapoieze proprietarilor sumele platite. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis pentru cele 16 companii de asigurare sa practice RCA, interzicand subscrierea riscurilor RCA pentru autovehiculele inmatriculate in alte tari din Spatiul Economic European.

RCA trebuie incheiat neaparat in Romania

Acesta include cele 27 de tari din Uniunea Europeana, plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Angela Toncescu, presedintele CSA, a declarat ca pana la acest moment, nicio societate romaneasca nu si-a declarat intentia de a vinde polite in alte tari membre, dar, daca un asigurator va anunta o asemenea intentie si se vor indeplini toate conditiile legale, acesta va putea sa faca acest lucru.

Asiguratorii sunt obligati ca, atunci cand sunt incheiate polite RCA pentru autovehiculele care urmeaza sa fie inregistrate sau inmatriculate in Romania, sa ceara documentele legale care demonstreaza ca formalitatile de inregistrate sau inmatriculate se afla in curs de realizare, depasindu-se astfel, nivelul de intentie.

Persoanele care doresc sa incheie RCA-ul trebuie sa stie ca este necesar sa faca dovada platii taxei de prima inmatriculare, a taxelor vamale, daca este cazul si dovada luarii in evidenta fiscala. Conform CSA, asiguratorii romani au autorizatia de a practica asemenea asigurari doar pe teritoriul Romaniei.

Este foarte important sa aveti asigurarea RCA, intrucat se poate ajunge la unele situatii neplacute. De exemplu, in 2010, cei care nu aveau o astfel de asigurare au produs pagube in strainatate in valoare de sute de mii de euro, acestea fiind acoperite dintr-un fond al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

O asigurare ne poate ajuta foarte mult chiar daca suntem in strainatate

Au fost intocmite 600-700 de dosare dauna. Presedintele BAAR afirma ca sunt descoperite polite de asigurare valabile, iar banii sunt recuperati in proportie de 40%. Insa doar 20% din sumele platite de BAAR se recupereaza apoi in instanta, deoarece majoritatea vinovatilor sunt insolvabili.

BAAR rezolva situatiile in care cei straini produc accidente in Romania si ofera documente de tip Carte Verde. Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania detine un fond de despagubire de 15 milioane de euro si plateste despagubirile din investirea acestor sume in titluri de stat si depozite.

Daca esti vinovat de producerea unui accident in afara tarii, asigurarea Carte Verde te ajuta sa iti platesti despagubirile respective. Trebuie sa inchei o asigurare Carte Verde pentru tarile urmatoare: Albania, Bosnia si Herzegovina, Israel, Belarus, Iran, Serbia, Moldova, Macedonia, Maroc, Tunisia, Turcia, Ucraina si Rusia.

Valoarea despagubirilor se acorda in conformitate cu legile ce reglementeaza raspunderea civila auto in statul in care a fost produs accidentul. Aceasta asigurare acopera prejudiciile de care dumneavoastra sunteti raspunzator fata de terti pagubiti in urma accidentelor care se produc pe teritoriul tarilor din actul international de asigurare Carte Verde.

Trebuie sa retineti ca nicio societate de asigurari nu va plati amenzile auto pe care trebuie sa le platiti in strainatate.