Q&A

Q&A
  • Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este obligatorie prin care se acopera daunele provocate tertilor in urma accidentelor rutiere din vina soferului asigurat. Asigurarea de raspundere civila auto este si in avantajul celui pagubit, si in avantajul celui care a produs daunele.

  • Daca am CASCO, imi trebuie si RCA?

Da, RCA este obligatorie, pe cand CASCO este facultativa.

  • Pe ce durata se incheie RCA?

Poate fi incheiata pe 6 luni sau pe 12 luni.

  • Pentru cine este necesara aceasta polita?

Pentru persoanele fizice si juridice care au autovehicule inmatriculate in Romania, pentru cei straini care circula pe teritoriul Romaniei , dar au masini inmatriculate in strainatate, sau cei straini a caror asigurare expira pe perioada sederii lor in tara.

  • Ce fel de despagubiri se acorda?

Intr-un accident, valoarea pagubelor si cheltuielile de judecata vor fi acoperite de despagubiri. In cazul distrugerii bunurilor materiale, se platesc despagubiri pentru cele care se aflau in afara autovehiculului care a produs accidentul si pentru cele care se aflau in autovehicul, dar care nu erau inscrise intr-un raport contractual sau care nu erau detinute de proprietar. In situatii de deces sau vatamare corporala, se acorda despagubiri pentru persoanele care nu se aflau in autoturismul care a produs accidentul, sau pentru persoanele care se aflau in autoturism, dar nu aveau un raport contractual cu proprietarul. Se platesc despagubiri si daca persoanele pagubite au domiciliul in strainatate. De asemenea, se acorda despagubiri daca soferul vinovat de accident este altcineva decat cel asigurat.

  • Ce riscuri sunt acoperite?

De obicei, riscurile acoperite sunt: zgarieturi, loviri, ciocniri, furt, explozii, incendii, carbonizare, prabusire sau alunecare de teren, inundatii, cutremur, furtuna, trasnet, grindina, ploi torentiale, grindina, avalansa, caderea de corpuri, de zapada sau de gheata peste masina.

  • Cum se calculeaza suma asigurata?

Aceasta trebuie sa oglindeasca valoarea reala a masinii si reprezinta despagubirea maxima ce se plateste. Diferenta dintre valoarea initiala, cand autoturismul este nou, si uzura reprezinta suma la care se poate asigura masina. Pentru calcularea valorii autovehiculelor pana intr-un an vechime, ce se afla la primul proprietar, se va lua in considerare valoarea de factura ca fiind valoare de nou. Pentru restul, se va scade amortizarea din valoarea de nou. Fiecare firma de asigurari isi stabileste propriile standarde de uzura.

  • Cum se procedeaza in cazul vanzarii masinii, daca RCA-ul e platit un an?

Atat timp cat nu au fost platite si nici nu se datoreaza despagubiri in perioada de valabilitate, suma de bani pentru diferenta de prima vor fi restituiti.

  • Cum se procedeaza in cazul pierderii politei RCA?

Daca aceasta este pierduta, trebuie sa va duceti la societatea de asigurare la care a fost incheiata asigurarea si vi se va emite un duplicat.

  • In ce situatii asigurarea RCA nu acopera daunele?

Nu pot fi acoperite daunele care au fost suferite de soferul automobilului care a produs accidentul, daunele produse atunci cand RCA-ul este expirat la momentul producerii accidentului, daunele rezultate in urma unui eveniment neasteptat precum razboi, atac terorist, daunele rezultate in urma avarierii dupa producerea accidentului.