Probleme cu bulgarii privind asigurarea RCA

Probleme RCA

In anul 2012, numarul accidentelor auto provocate de masinile inmatriculate in tara vecina Bulgaria se estimau la 3100. O problema destul de des intalnita este aceea ca soferii care sunt prejudiciati in Romania din cauza celor inmatriculati si asigurati RCA in Bulgaria nu isi mai primesc despagubirile.

Acest lucru se intampla deoarece societatile de asigurare bulgare spun ca, conform legilor de acolo, din momentul in care proprietarul autovehiculului nu mai este bulgar, contractul de asigurare RCA nu mai este valabil. Din anul 2007, numarul accidentelor realizate de autoturismele cu numar de Bulgaria a inceput sa fie de doua ori mai mare in fiecare an.

Un RCA incheiat in Bulgaria poate avea probleme

Din ce in ce mai multi romani au inceput sa isi inmatriculeze masinile in tara vecina deoarece Guvernul a introdus taxa de prima inmatriculare. De la inceputul anului trecut, taxa de poluare a crescut cu 50%, majorarea ajungand sa fie dubla in cazul masinilor mai vechi si mai poluante.

Atunci cand un conducator auto roman sufera daune pe teritoriul Romaniei din cauza unui sofer cu autoturismul inmatriculat in Bulgaria, el trebuie sa ceara de la acesta polita RCA ca sa afle de la ce asigurator a fost emisa.

Apoi, trebuie sa se duca la BAAR (Biroului AsiguŹraŹtorilor de Autovehicule din Româania) ca sa vada care e corespondentul lui din tara noastra, de unde va incasa despagubirea.

Atunci cand nu exista un corespondent al acestuia la noi in tara, BAAR va plati despagubirea. In situatia in care un sofer roman vine la corespondent cu o cerere de despagubire, corespondentul va cere de la Biroul bulgar de asigurari confirmarea ca inmatricularea celui vinovat este legala.

Biroul bulgar de asigurari trebuie sa raspunda la aceste lucruri in cel mult 2 saptamani. Insa bulgarii raspund dupa foarte mult timp, ceea ce determina BAAR sa plateasca despagubirea, acesta incercand sa isi recupereze banii de la Biroul bulgar, dar acesta de obicei refuza sa plateasca.

Problema apare atunci cand bulgarii sustin ca autovehiculul nu mai apartine unui sofer bulgar, ci a unuia roman, ceea ce inseamna ca acesta ar fi trebuit sa incheie RCA-ul la o societate romaneasca de asigurari.

Recuperarea banilor din polita RCA este greoaie

Un alt motiv pentru neasumarea raspunderii din parte lor se refera la faptul ca polita RCA care a fost incheiata in Bulgaria nu este semnata de cetateanul bulgar, este doar emisa pe numele lui, fiind semnata de roman. De aceea, asigurarea nu este valabila.

Firmele de asigurare bulgare au probleme in toata Uniunea Europeana, nu doar in Romania. Acestea provin din acelasi motiv, faptul ca legea din Bulgaria spune ca modificarea proprietarului masinii duce la expirarea valabilitatii politei RCA.

Astfel, respectivul automobil care este vinovat de accident, nu mai este asigurat. Dar pentru ca autoturismul este inmatriculat in Bulgaria, cel care va suporta in final pagubele va fi Fondul de Garantare din Bulgaria, care este un fel de Fond de Protectie a Victimelor Strazii in Romania.

De exemplu, pe parcursul anului 2012, au fost inregistrate 171 de cereri de despagubire pentru accidente produse in Bulgaria de masini inmatriculate in Romania. Despagubirile ce au fost platite pentru ele au ajuns la suma de 260 000 de euro.