Pretul nu este esential atunci cand alegem o polita RCA

RCA-ul ieftin nu este cel mai bun

Politele RCA sunt o adevarata binecuvantare pentru toti soferii. Acestea ne pun la adapost fata de riscul de a nu ne incasa contravaloarea reparatiilor, sau de a plati sume mari de bani in momentul in care suntem autorii unui accident de circulatie.

Aceasta asigurare s-a nascut in momentul oportun, atunci cand numarul accidentelor cunoscuse o crestere exploziva, datorita numarului mare de masini, in special ale celor second hand. Acestea erau in general foarte vechi, iar in acea perioada inspectiile tehnice nu existau sau erau facute in baza unor specificatii tehnice indoielnice.

Politele RCA acopera riscuri numeroase

Odata cu trecerea anilor, asigurarile de tip RCA au devenit obligatorii, iar soferii ce nu sunt in posesia unor polite RCA valabile risca amenzi usturatoare. In afara acestora, politistii vor retine si permisul de conducere, impreuna cu numerele de inmatriculare ale masinii, iar acestea vor ramane suspendate pana cand soferul va prezenta o polita RCA nou incheiata.

Pentru a ne pune la adapost de toate riscurile, este necesar sa alegem o societate de asigurari potrivita. Cu totii stim ca doua dintre cele mai mari societati de de asigurari (Carpatica Asig si Astra Asig) au dat faliment, in ciuda preturilor mici pe  care le ofereau pentru politele RCA.

In aceste conditii, destui soferi au fost pusi in fata faptului de a acoperi daunele ce depaseau o anumita suma din buzunarul propriu, iar acesta a fost momentul in care soferii si-au dat seama ca nu pretul este elementul hotarator in momentul in care alegem o societate de asigurari.

Desigur ca exista un Fond de Garantare a Asiguratilor, ce intra in actiune in cazul falimentului unei societati de asigurari, dar acesta nu suporta pagubele mai mari de o anumita suma (maxim 450.000 lei pentru fiecare creditor).

Pretul potrivit depinde de stabilitatea societatii de asigurari

Soferii sunt tentati sa aleaga in general un RCA ieftin, deoarece au cazut in capcana conceptiei ca acesta nu este important decat pentru soferul pagubit. Acest lucru este cat se poate de gresit, deoarece cel ce a incheiat polita este afectat in egala masura de problemele de decontare ale daunelor.

Astfel, cel mai mic pret nu reprezinta intotdeauna garantia ca daunele vor fi platite. Cei mai importanti factori ce trebuie luati in calcul atunci cand alegem societatea de asigurari sunt seriozitatea, vechimea pe piata si solvabilitatea firmei.

Mecanismul dupa care trebuie sa ne ghidam este destul de simplu. Societatea de asigurari trebuie perceputa ca un girant, ce va plati pagubitii pentru daunele produse de noi. Daca girantul intra in faliment, sau nu are suficienti bani pentru plata daunelor, atunci cel ce va trebui sa faca plata este soferul vinovat de producerea accidentului.

In afara de aceasta, trebuie sa ne gandim cum vor fi despagubiti membrii familiei, in cazul in care acestia se afla cu noi in masina in momentul producerii accidentului. Acestia sunt despagubiti tot in baza politiei RCA incheiate de sofer, asadar va trebui sa avem grija ca aceste despagubiri sa fie platite foarte repede, pentru a acoperi eventualele tratamente medicale.