Limitele de despagubire RCA 2012-2013

Limitele de despagubire RCA 2012-2013

In acest articol puteti afla despre cateva modificari ce au avut loc in anul 2013 fata de 2012.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor stabileste limitele de despagubire, iar cele impuse de societatile de asigurari nu pot fi mai mici decat acestea.

Cele stabilite de CSA sunt: pentru daunele materiale produse in acelasi accident, independent de numarul celor pagubiti, in anul 2012, nivelul limitei de despagubire era de 750.000 de euro, iar incepand cu 2013, limitele de despagubire ating pragul de 1.000.000 de euro, crescand cu 33.3% fata de anul precedent.

Pentru decese si vatamari corporale, indiferent de numarul celor afectati, limita de despagubire era, in 2012, de 3.500.000 euro, urmand sa creasca in anul 2013 cu 42.9%, la 5.000.000 euro. Toate aceste sume sunt raportate in lei la schimbul de curs valutar din data producerii accidentului, comunicat de BNR.

In ce mod se acorda despagubirile prin polita RCA?

Ca sa primeasca despagubirea, este nevoie ca cei prejudiciati sa depuna o cerere la firma de asigurari. Se va deschide un dosar de dauna si se vor constata daunele printr-un proces verbal, unde vor fi enumerate piesele avariate si ce masuri tehnice s-au adoptat, precum reparare, inlocuire, etc. si lista actelor care trebuie aratate de pagubit pentru realizarea platii.

In cazul in care se descopera noi avarii determinate de reparatia bunurilor avariate, se efectueaza inca un proces verbal.

Dupa aceasta, persoana pagubita va alege modul de plata: cash, in contul personal sau in contul unitatii care a realizat reparatiile. Astfel, in termen de 15 zile dupa ziua depunerii ultimului document, cerut in scris de asigurator, compania de asigurari va plati despagubirea.

O alta posibilitate este ca persoanele prejudiciate sa isi acopere daunele materiale cu ajutorul politei CASCO. Astfel, asiguratorul CASCO isi va recupera suma platita de la asiguratorul RCA al celui vinovat de accident. Daca exista o diferenta intre valoarea reparatiilor si despagubirea acordata de firma de asigurare RCA, aceasta va fi trecuta in contul asigurarii CASCO.

2013 – 2014 a reprezentat un an de cotitura

Polita RCA are scopul de a despagubi persoanele prejudiciate, indiferent de situatia materiala a vinovatului.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in primele 3 trimestre din anul 2012, primele brute ce au fost subscrise in cazul politelor RCA au atins nivelul de 442 de milioane de euro, iar cele platite au fost de 283 de milioane de euro.

Analistii cred ca cresterea limitelor maxime pentru despagubirile acordate poate reprezenta un motiv pentru majorarea de catre societatile de asigurare a cotelor de prima pentru asigurarile RCA in 2013.

Trebuie sa retineti ca daca asiguratorii nu isi indeplinesc indatoririle ce rezulta din politele RCA, le va fi aplicata o penalizare de 0.2% din valoarea despagubirii, pentru fiecare zi in care intarzie.

A mai fost schimbat si perioada in care asiguratorul trebuie sa comunice pagubitului intentia de a incepe investigatiile. Acest termen era initial de 10 zile lucratoare, iar acum a ajuns sa fie de 5 zile lucratoare.

Pe langa aceste modificari, de la 1 ianuarie 2013, sistemul bonus-malus se aplica si in cazul persoanelor juridice.