Intrebari despre daune II

RCA
  • In cazul unei daune totale, trebuie sa pastrez epava?

Da, trebuie, fiindca se scad cei 25% (valoarea epavei) din valoarea reala.

  • Cine trebuie sa plateasca cheltuielile la service, in cazul daunei totale?

Clientul trebuie sa fie despagubit de firma de asigurari, iar la randul lui, clientul trebuie sa plateasca service-ul.

Astfel, in caz de dauna totala, pentru constatarea in service-ul respectiv, deoarece persoana pagubita nu are aparatura necesara realizarii acestui proces, contravaloarea despagubirii o va primi clientul, iar plata reparatiilor se va duce la service, prin ordin de plata.

  • Ce este de facut in situatia in care masina nu a fost reparata in atelierul service conform devizului?

Aveti dreptul sa depuneti o plangere la OPC si trebuie sa anuntati firma de asigurare ca dosarul de dauna este blocat.

Modul de calcul pentru a acoperi daunele este diferit in functie de eveniment

  • Calculul daunei totale pe RCA difera de la o societate la alta?

Nu, metoda de calcul este aceeasi si se aplica in conformitate cu legile in vigoare date de CSA in 2010.

  • Cat timp poate sa realizeze investigatii firma de asigurare?

Asiguratorul RCA are dreptul sa cerceteze conditiile producerii accidentului, in termen de maxim 3 luni de la momentul avizarii incidentului, daca nu sunt facute cercetari si de autoritatile publice.

Asiguratorul trebuie neaparat sa comunice in scris persoanei asigurate si celei pagubite intentia de a incepe investigatiile, in termen de cel mult 10 zile de la avizarea daunelor.

  • Ce este de facut in cazul in care chiar daca, conducand regulamentar, sunt fortat pentru a evita un impact frontal, ies de pe carosabil si imi avariez masina?

Teoretic, sunteti despagubit de asigurarea soferului respectiv. Practic, trebuie ca cel vinovat sa se opreasca si sa va prezentati la politie pentru consemnarea incidentului intr-un proces verbal, ceea ce nu prea se intampla.

Intrebarile isi au intotdeauna un raspuns clar

  • Care sunt diferentele intre regie proprie si dauna totala?

Diferenta consta in suma de bani primita, la regia proprie fiind mai mica. In cazul in care devizul estimativ de reparatie este sub valoarea reala a masinii, in schimb depaseste 75% din valoarea acesteia, asiguratorul va considera ca despagubirea va fi in regie proprie.

Partea proasta este ca despagubirea o sa fie calculata din devizul prezentat de dumneavoastra, care este deja mai mic decat valoarea reala, iar la sfarsit o sa primiti cel mult jumatate din valoarea masinii.

  • Se da o suma mare pentru o dauna totala?

Nu, de obicei se platesc putini bani, deoarece se considera din prima ca masina se incadreaza in starea de intretinere “satisfacatoare” (celelalte doua sunt “buna” si “medie”), are multi kilometri, iar din catalog se alege pretul nou cel mai mic, in cazul in care mai consulta cineva catalogul.

  • Ce trebuie facut in cazul in care masina mea apare ca fiind asigurata la alta firma decat cea care este scrisa pe polita RCA?

Se mai intampla ca din cauza unor greseli de transcriere, date dumneavoastra sa se suprapuna peste o alta polita straina. In aceasta situatie, este indicat sa trimiteti o sesizare la societatea de asigurari unde a fost incheiat RCA-ul.