Format electronic

Format electronic

Din anul 2010, asigurarea de raspundere civila auto a inceput sa fie emisa in sistem electronic, ceea ce a adus cu sine cateva modificari importante. Astfel, a fost posibila crearea unei baze de date centralizate, iar prin intermediul ei pot avea acces la informatii privind asigurarea incheiata atat cei asigurati, cat si firmele de asigurari.

Deoarece este nevoie ca toate politele sa fie introduse automat in sistemul electronic , se micsoreaza si posibilitatea de frauda.

Bazele de date sunt tinute intr-un format specific

Baza de date CEDAM este o baza nationala de date care cuprinde toate informatiile necesare, toate politele incheiate, ce sunt introduse de companiile de asigurare. In acest mod se poate vedea istoricul in ceea ce priveste predispunerea la daune a unei persoane asigurate care a detinut o polita la o alta companie, pentru a fi posibila aplicarea reducerilor sau majorarilor de pret in functie de clasele sistemului bonus-malus care a fost implementat odata cu formatul electronic.

In cazul in care detineti o asigurare RCA valabila dar nu va aflati in baza de date, trebuie sa va adresati companiei de asigurare care a emis polita pentru ca aceasta sa transmita in CEDAM datele referitoare la asigurarea dumneavoastra.

Cand interogati baza de date, puteti realiza o cautare dupa numarul de inmatriculare sau dupa seria de caroserie care se scriu fara spatii si fara majuscule.

Daca ati avut un accident rutier, trebuie sa completati campul “data verificare existenta polita RCA” cu data cand s-a produs accidentul. In cazul in care datele intoarse in urma interogarii nu sunt la fel ca cele reale, puteti completa un formular de sesizare.

Astfel puteti anunta diferite nereguli sau fraude. In baza de date CEDAM sunt incluse informatii de la 15 societati de asigurari.

Prin obligatia de a introduce politele in baza de date se ofera posibilitatea implementarii sistemului bonus-malus. Pentru acest sistem este nevoie ca asiguratorii sa poata accesa si verifica istoricul RCA al celui asigurat.

Mediul electronic ajuta la recuperarea rapida a banilor

Astfel, se poate vedea daca soferul respectiv a avut daune, si daca a avut, cate sunt, dar si clasele de bonus-malus in care se incadreaza, pentru a se putea stabili daca se acorda mariri sau micsorari asupra primei de asigurare.

Prin trecerea la sistemul electronic s-a urmarit si scaderea tentativelor de frauda. Pana acum existau multi vanzatori de polite pe strada, pe la orice parcare.

O mare parte a acestor polite erau false, respectivii indivizi luand banii si bagandu-i in propriul buzunar, fara a avea vreo legatura cu societatile de asigurare, eliberand o hartie care nu avea practic nici o valoare.

O alta situatie neplacuta era atunci cand agentii de asigurari luau banii pe polite, dar nu le inscriau efectiv la societatea de asigurari.

De aceea, prin intermediul sistemului electronic, polita se completeaza online si se imprima pentru a putea fi semnata. In acest fel nu mai exista comercianti ambulanti si se reduce posibilitatea de frauda, deoarece pentru emiterea unei polite RCA valide este nevoie macar de un calculator si o imprimanta. Un alt avantaj al acestui sistem electronic il reprezinta si reducerea erorilor umane ce puteau aparea pana acum.