Dosar de dauna RCA

Dosar de dauna RCA

Daca sunteti implicati intr-un accident usor, fara victime, este necesar sa completati si sa depuneti la societatile de asigurare formularul de constat amiabil. Acesta se intocmeste doar in situatia in care nu se produc vatamari corporale, sunt implicate doar 2 autovehicule care au RCA valabil in momentul producerii accidentului, accidentul se realizeaza in Romania si nu este comisa vreo infractiune din Codul Rutier.

Asiguratorul la care este depus acest document trebuie sa constate avariile, sa emita documentul de intrare in reparatie, sa decida cine este vinovatul si sa deschida dosar de dauna.

Dauna acoperita este achitata in cateva zile

Daca sunteti implicat intr-un accident auto, aveti dreptul sa beneficiati de reparatia gratuita a automobilului in baza asigurarii RCA pe care o detine conducatorul vinovat. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa pastrati procesul verbal de constatare a accidentului si autorizatia de reparatie, care sunt furnizate de politistul care constata accidentul.

In situatia in care sunteti nevinovat, trebuie sa cereti o copie a politei RCA, o copie dupa permisul de conducere, o copie dupa buletin si o copie dupa certificatul de inmatriculare de la cel vinovat si impreuna cu urmatoarele documente dumneavoastra: permisul de conducere, cartea de identitate, copie dupa talonul de inmatriculare, sa va prezentati la un centru de constatare a daunelor al societatii de asigurari unde a fost eliberata polita respectiva. Acolo, dauna va fi evaluata de un inspector.

In situatia in care automobilul este inmatriculat pe numele unei persoane juridice, trebuie sa stiti ca este necesar sa faceti o scrisoare de delegatie. Daca automobilul este luat in leasing, trebuie sa vi se elibereze de la firma de leasing o imputernicire de reparatie, care reprezinta doar o formalitate, ca apoi sa va duceti la centrul de constatare a daunelor al societatii de asigurari.

Daunele pot fi acoperite si daca soferul vinovat nu are RCA

In cazul in care cel raspunzator de accident nu are o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul in care se produce accidentul, va puteti adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Notificarea unei daune auto si deschiderea dosarului de dauna pot fi facute de asigurat/pagubit, atat personal, cat si prin trimiterea prin fax, email, posta, a urmatoarelor acte:

Documente care arata calitatea dosarului de dauna:

  • buletinul de identitate, pentru asigurat/pagubit
  • pentru imputernicit, daca e cazul, procura notariala in care sa fie mentionate limitele mandatului
  • pentru persoanele juridice, delegatie, cu mentionarea limitelor mandatului

Documente eliberate de institutii care au dreptul sa cerceteze diverse evenimente rutiere (exemplu: politie, pompieri):

  • proces verbal de constatare emis de organele de politie, in original
  • document de tip anexa 2, eliberat de politie
  • autorizatie de reparatie, in original, daca nu se cunoaste autorul avariilor
  • adeverinta de dauna, pentru furturi, document emis de politie
  • raport de expertiza, pentru incendii, eliberat de pompieri, in original
  • copie dupa RCA-ul, sau Cartea Verde daca cealalta masina este inmatriculata in strainatate, a automobilului condus de cel vinovat, copie dupa buletin, copie dupa permis de conducere si dupa certificatul de inmatriculare. Aceste ultime 3 acte trebuie sa apartina de asemenea celui vinovat de producerea accidentului.