Despagubiri acordate in baza asigurarii RCA

Despagubiri acordate in baza asigurarii RCA

Este bine sa stiti ca societatea de asigurari acorda despagubiri pentru daunele pe care le-a produs cel asigurat in urma accidentelor rutiere, dar si pentru cheltuielile realizate de cei asigurati in procesul civil. Despagubirile se acorda chiar daca accidentele s-au produs in timpul stationarii sau in timpul mersului si se acorda si pentru daunele produse de remorci sau atase, sau de functionarea defectuoasa a instalatiilor existente pe autovehicule.

De asemenea, despagubirile se platesc si pentru cheltuielile de judecata in cazul vatamarilor corporale, deceselor sau distrugerii de bunuri. In cazul vatamarilor corporale sau deceselor, se despagubesc persoanele care nu se aflau in autovehiculul care a produs accidentul, iar pentru persoanele care erau in autovehicul, se platesc doar daca ele nu erau transportate pe baza unui contract existent cu proprietarul acelui autovehicul.

Gama daunelor acoperite de RCA este larga

In cazul avarierii sau distrugerii bunurilor, se acorda despagubiri pentru cele care nu se aflau in autovehiculul care a produs accidentul, iar in cazul celor care se aflau in autovehicul, doar daca ele nu erau transportate pe baza unui contract existent cu proprietarul acelui autovehicul, dar si daca nu erau ale conducatorului sau proprietarului autovehiculului.

Pentru a putea primi despagubiri, autovehiculul trebuie sa fie identificat si asigurat, chiar daca cel care a realizat accidentul ramane neidentificat.

O alta situatie in care se acorda despagubiri este cea in care conducatorul care a produs accidentul este altul decat cel asigurat. De altfel, se platesc despagubiri si daca persoanele care au fost pagubite nu au domiciliul sau resedinta in Romania.

Limitele de despagubire stabilite de Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor pentru vatamari corporale si deces pentru anul 2010 si 2011 au fost 2.500.000 de euro, respectiv 3.500.000 de euro, iar pentru 2012 sunt de 5.000.000 de euro. Limitele de despagubire pentru daune materiale a fost de 500.000 euro in 2010, 750.000 euro in 2011 si 1.000.000 euro in 2012.

Daca in cadrul aceluiasi incident sunt implicati mai multi prejudiciati iar valoarea totala a pagubelor este mai mare decat limita maxima de despagubire, ea va fi stabilita in raport de cota-parte din valoarea daunei ce i se acorda fiecarei persoane care urmeaza sa fie despagubita in urma respectivului accident.

Limita de suma a despagubirilor acordate este mai mare in fiecare an

Despagubirile se acorda de firma de asigurare in mai putin de 15 zile de la data de la care a primit hotararea judecatoreasca privind suma de despagubire sau de cand a terminat investigatia pentru evaluarea sumei ce trebuie platita.

Asiguratorul trebuie sa desfasoare investigatia in cel mult 3 luni din ziua producerii accidentului, daca autoritatile publice nu cerceteaza cazul.

In cazul in care compania de asigurare nu isi duce la bun sfarsit indatoririle sau nu le indeplineste corect, se va aplica o penalizare ce se calculeaza pentru zilele de intarziere, ce se adauga la suma de despagubire stabilita.

Despagubirile se platesc in functie de starea bunurilor de la momentul producerii accidentului. Astfel, ele nu pot fi mai mari ca valoarea bunurilor dinaintea accidentului sau suma la care s-a incheiat asigurarea.

Sunt unele situatii cand este nevoie de o hotarare judecatoreasca pentru stabilirea despagubirilor: daca sunt pretentii pentru nefolosirea bunului distrus, daca sunt cerute despagubiri pentru bijuterii, bani, acte sau hartii de valoare, daca nu se poate stabili valoarea totala a prejudiciilor, sau conditiile, cauzele si vinovatul accidentului.