De ce tinerii platesc un RCA mai mare?

Rca pentru pensionari

Soferii stiu ca o polita RCA este indispensabila in conditiile de trafic actual. Chiar daca aceasta nu ar fi obligatorie prin lege, numai un sofer inconstient (sau un milionar) s-ar avanta in trafic fara grija producerii unui accident.

Evenimentele nedorite isi pot face aparitia in orice moment, iar nivelul daunelor este la un nivel ce poate fi suportat cu greu din bugetul propriu.

Astfel, beneficiile unei polite RCA sunt acoperite cu varf si indesat de pretul platit. Cu toate ca aceasta polita este obligatorie, pretul unui RCA difera de la o societate de asigurare la alta, dar si in functie de varsta soferului.

Tinerii prezinta un risc mai mare

Astfel, soferii mai in varsta, ce au un istoric bonus malus intact, vor plati o suma mult mai mica fata de un tanar de 18 ani, ce conduce o masina foarte puternica, ce poate plati de pana la cinci ori mai mult fata de nivelul normal de pret.

Desi sunt de acord ca tinerii sunt mai impulsivi si prezinta un grad mai mare de risc, sumele platite imi par deosebit de mari raportate la salariul minim pe economie.

Tinerii din Germania spre exemplu nu platesc decat de trei ori mai mult pentru o polita RCA matura, iar cei britanici platesc chiar mai putin, iar motivele ce duc la asemenea diferente imi par greu de inteles.

Unul dintre motivele principale este lipsa total de transparenta a metodei de calcul. Desi piata asigurarilor RCA nu are inca norme unitare in Uniunea Europeana, in Romania opacitatea si haosul de care dau dovada asiguratorii este la un nivel greu de acceptat.

Politele RCA se incheie „dupa ureche”

Spre exemplu, in Germania este necesara o lista a soferilor ce vor conduce masina pentru care se incheie RCA, iar in Romania nu este cerut nici macar un carnet de conducere. In plus, experienta in trafic este un indicator de baza pentru calculul primei de asigurare, in timp ce in Romania aceasta nu este nici macar luata in calcul.

In schimb, la noi in tara varsta este un element determinant, iar cu cat aceasta este mai mare, cu atat valoarea primei de asigurare va fi mai mica.

Neclar este si criteriul ce a stabilit varsta pana la care un tanar este considerat un factor de risc. Daca la noi aceasta ajunge pana la 30 de ani, in Marea Britanie aceasta este de maxim 23 de ani.

Care sunt criteriile ce au stat la baza acestui calcul ramane insa un mister, mai ales ca un tanar de 23 de ani din vestul Europei are aceleasi mentalitati si aceeasi gandire ca un tanar roman.

Pentru calcului RCA se iau in calcul mai multi factori, dar ponderea acestora nu este stabilita foarte clar. La un moment dat am avut intentia de a imi calcula singur acest pret si am cautat denumirea factorilor de risc si ponderea acestora in calcului RCA, dar am avut surpriza neplacuta ca acestea sa nu existe. Sau ma rog, sa nu existe in mod public, ceea ce face posibila jecmanirea tinerilor in cazul unei polite RCA.