Cum sa gasim cel mai ieftin RCA

Cel mai ieftin rca

RCA este o asigurare obligatorie pentru vehiculele care circula pe drumurile publice din Romania. Aceasta a fost introdusa imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si are rolul de a proteja soferii pagubiti in urma accidentelor auto.

Potrivit noii legi a asigurarilor, incepand din acest an costul primei de asigurare este calculat de fiecare asigurator (pana acum, acesta era calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF).

Ca orice alta masura legala, aceasta este cu doua taisuri, deoarece societatile de asigurare sunt interesate sa isi maximizeze profiturile si pot calcula valori ceva mai mari ale primelor de asigurare.

RCA este un castig pentru soferi

Cu siguranta ca RCA este un castig pentru toti soferii, chiar daca unii dintre participantii la trafic incearca sa circule fara a incheia o asemenea polita. Astfel, soferii ce produc accidentele nu vor plati contravaloarea daunelor din bugetul propriu, iar pagubitii se vor deplasa in service si vor repara masina pe banii societatilor de asigurari.

Cheia unui RCA ieftin este un comportament bun in trafic, o cercetare de piata temeinica si achizitionarea unui pachet de asigurari de la aceeasi firma.

Pretul mediu al unei polite RCA este in prezent intre 80 – 90 de euro, dar datorita concurentei mari de pe piata fiecare asigurator incearca sa isi fidelizeze clientii prin diverse discounturi sau cadouri.

Sistemul bonus – malus este principalul factor pentru un pret mai mic al RCA-ului. Astfel, soferii prudenti, ce nu au avut accidente in ultimii 5 ani pot beneficia de discounturi de pana la 40% din valoarea asigurarii.

In schimb, soferii cu un comportament agresiv, ce au produs mai multe accidente (sau un singur accident de o gravitate deosebita) platesc un pret aproape dublu pentru un contract RCA.

Un RCA ieftin este la indemana tuturor

Nu trebuie sa facem greseala sa credem ca schimbarea societatii de asigurare va duce la scaderea preturilor. Istoricul soferilor este inclus intr-o baza de date centralizata, ce sta la dispozitia tuturor societatilor de asigurare, iar acesta este un factor important in functie de care se calculeaza valoarea primei de asigurare.

O alta modalitate de  a ne reduce pretul asigurarii RCA este sa incheiem si o polita de tip CASCO la aceeasi societate de asigurari. Acestor doua asigurari le putem adauga si pe cea obligatorie pentru locuinte, astfel ca preturile noastre pot fi mai mici cu pana la 25%.

Pentru a fi in masura sa facem acest lucru se poate apela la ajutorul unor brokeri de credite, ce pot aranja ca toate aceste trei asigurari sa se termine in acelasi timp. Acest lucru se poate face cu usurinta, datorita faptului ca una dintre polite va fi luata ca referinta, iar celelalte vor fi doar prelungite pana in momentul in care se va incheia polita referinta.

Deoarece ne dorim un pret mai mai pentru polita RCA, aceasta este cea care va fi luata ca etalon.

Este indicat sa ne grabim sa incheiem un RCA, deoarece se pare ca in viitor costul acestor asigurari va creste, datorita faptului ca sumele daunelor ce trebuie acoperite este din ce in ce mai mare.