Contractul pentru polita RCA

Contractul pentru polita RCA

Contractul de asigurare se poate incheia atat de persoanele fizice, cat si de persoanele juridice care au un autoturism. Contractul de asigurare RCA poate fi incheiat la orice companie de asigurari autorizata. La incheierea acestui contract si platirea primei, trebuie sa vi se dea o polita care dovedeste plata primei si arata perioada de valabilitate.

Nu uitati ca aceasta asigurare trebuie reinnoita cand expira, platind prima corespunzatoare perioadei pe care o alegeti, deoarece societatea de asigurari nu va mai avea nici o raspundere daca aceasta expira. Daca faceti un accident in timpul in care asigurarea nu mai este valabila, veti fi direct responsabil pentru acesta si va trebui sa platiti pagubele materiale produse.

RCA-ul expira in momentul in care masina este vanduta

Contractul se termina in situatia in care automobilul este vandut. Este de preferat sa anuntati cumparatorul ca asigurarea RCA nu mai este valabila si ca acesta va trebui sa se duca si sa incheie o noua asigurare.

Cel care vinde isi poate primi inapoi de la firma de asigurari partea din suma care a fost platita in prealabil aferenta perioadei care a ramas pana la expirarea contractului. Pentru acest lucru, el trebuie sa mearga la societatea de asigurari si sa arate contractul de vanzare-cumparare.

Un lucru important de retinut este ca, atunci cand, limitele impuse de asigurator in functie de prima platita, sunt depasite de valoarea daunelor, firma de asigurare nu va plati diferentele. Limitele minime ale companiilor de asigurare sunt in acord cu legislatia din Uniunea Europeana.

Firmele de asigurare isi pot impune propriile limite de raspundere, care sa fie mai mari decat cele minime incluse, caz in care se mareste protectia tertului pagubit, dar acest lucru nu este obligatoriu. De aceea, atunci cand studiati si comparati diverse tarife oferite pe piata asigurarilor RCA, trebuie sa aveti in vedere si limitele asiguratorilor. Tarifele practicate variaza de la societate la societate, putand fi usor gasite pe paginile lor web.

Durata contractului este variabila

Durata contractului poate fi de 6 sau de 12 luni. Dupa incheierea acestuia veti primi polita de asigurare, impreuna cu vigneta si documentul international de asigurare.

Pentru a fi posibila incheierea unei polite de asigurare RCA este nevoie ca autovehiculul sa fie inmatriculat sau in curs de inmatriculare, inregistrat sau care urmeaza sa fie inregistrat in Romania. Cel asigurat trebuie sa fie titular in talon sau cartea de identitate a autovehiculului, lucru ce este valabil si pentru cele ce se afla in leasing.

De la 1 ianuarie 2010, CSA a stabilit ca politele de asigurare sa fie emise electronic. Acest lucru consta in subscrierea politei in acelasi timp cu inregistrarea si salvarea datelor din polita in sistemul informatic al firmei de asigurari.

Astfel, asiguratorul va lua datele necesare de acolo si va emite polita tot din sistemul informatic. In continuare, polita va fi tiparita pe hartie jumatate alba si jumatate verde. Asiguratorul va oferi si vigneta ce trebuie lipita pe parbriz. Sistemul informatic ofera o mai buna functionare si o diminuare a erorilor umane ce se pot strecura, crescand totodata si acuratetea bazei de date CEDAM.