Cea mai ieftina asigurare auto – RCA

RCA ieftin

Tehnologia a dus la o evolutie fara precedent a societatii umane in ultimii 30 de ani. Materialele noi aparute, impreuna cu robotizarea, miniaturizarea si aparitia internetului, toate acestea au condus catre explozia societatii umane.

Domeniul auto nu putea sa faca exceptie de la regula. Marcile de prestigiu si-au consolidat pozitia, iar piata in continua crestere a insemnat aparitia unor companii noi, ce au cautat sa isi consolideze pozitia pe piata printr-o gama variata de modele noi, inzestrate cu ultimele descoperiri in domeniu, toate acestea la preturi din ce in ce mai mici.

Astfel, achizitionarea unei masini a devenit un lucru normal, indiferent de veniturile de care dispunem. Nu trebuie sa ne mai facem probleme daca nu ne ajung banii pentru a cumpara o masina noua, deoarece bancile ne stau la dispozitie cu o gama larga de credite pentru achizitionarea unui autoturism.

Numarul masinilor a crescut exponential, iar astazi suntem in situatia in care aglomeratia si ambutaiajele de pe sosele au devenit o obisnuinta. Ca urmare, numarul accidentelor a crescut brusc, iar valoarea daunelor a devenit destul de greu de suportat din buzunarul propriu.

Problema daunelor a fost intotdeauna foarte spinoasa in tara noastra. Este un lucru stiut faptul ca cel ce produce accidentul va trebui sa suporte daunele produse, dar in multe cazuri soferul vinovat nu avea venituri in masura sa acopere valoarea daunelor si se ajungea asttfel la procese, ce durau mai multi ani.

Aceasta metoda de recuperare a banilor era total ineficienta, deoarece masina era reparata din banii proprii de soferul pagubit, iar pana in momentul recuperarii, acestia se devalorizau si nu mai acopereau decat o mica parte din dauna initiala.

RCA, asigurarea ce ofera siguranta

Asigurarile existente la acea vreme erau facultative si total ineficiente in ceea ce priveste recuperarea banilor de la soferul vinovat. Legiuitorii din Romania erau preocupati de alte probleme mult mai stringente, astfel ca domeniul asigurarilor nu a fost reglementat pentru o perioada mai lunga de timp.

Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) si-a facut aparitia abia dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si a adus linistea atat de necesara tuturor participantilor la trafic, deoarece se stabileau reguli clare de recuperare a banilor de la soferii vinovati.

RCA a devenit o asigurare auto obligatorie, iar lipsa acesteia este sanctionata drastic si constituie contraventie. Orice sofer ce nu are o polita RCA valabila poate fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 – 2000 lei, retinerea numerelor autovehiculului si suspendarea carnetului de conducere pana la prezentarea unui document ce atesta incheierea asigurarii.

Beneficiul aceste asigurari este insemnat pentru toate categoriile de soferi. Nu cred ca exista sofer care sa nu fi suferit un accident. Acesta apare intr-un moment de neatentie, sau chiar dintr-un ghinion pur, in care ne aflam pe traiectoria unui autoturism scapat de sub control si nu avem suficient spatiul pentru a evita impactul.

Beneficiul RCA insemnat atat pentru cel ce produce accidentul (deoarece nu va plati pagubele din buzunarul propriu) cat si pentru victima coliziunii, care este sigura ca isi va recupera contravaloarea pagubelor intr-un timp foarte scurt.

Valabilitatea politelor RCA poate fi astazi verificata foarte rapid, accesand site-ul CEDAM (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor).

O alta metoda utilizata de catre organele financiare si de stat este compararea numarului de vehicule inmatriculate cu numarul total de vehicule asigurate din baza de date CEDAM, iar in cazul sesizarii unor probleme, proprietarul autovehicului va fi instiintat oficial de catre Politia Romana ca daca nu va face dovada incheierii RCA, inmatricularea vehiculului va fi suspendata din oficiu.

De cativa ani, Asigurarea de Raspundere Civila Auto este obligatorie pe tot teritoriul Uniunii Europene, iar la parasirea tarii trebuie sa prezentam Cartea Verde, documentul ce atesta incheierea RCA valabil in strainatate.

Cartea Verde este inclusa in pretul RCA-ului incheiat in fiacare an si ne este furnizata impreuna cu actul ce atesta incheierea unui RCA national.

Asigurarea auto poate fi incheiata cu orice societate autorizata ASF

Atunci cand dorim sa incheiem o polita RCA trebuie sa fim atenti intotdeauna la ce societate apelam. Riscul de a apela la o companie neautorizata este destul de mare, mai ales odata cu aparitia numeroaselor societati de brokeraj de asigurari, ce pot apela la societati aflata la limita legii, pentru a isi maximiza profiturile.

Este esential sa avem o polita RCA incheiata la o companie acreditata de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), iar daca nu suntem siguri de acest lucru putem apela la site-ul acestei institutii pentru a verifica situatia firmei.

Soferii prudenti au intotdeauna de castigat. Siguranta masinii si a pasagerilor este pe primul plan, iar atunci cand folosim o masina reparata comportamentul acesteia nu va mai fi niciodata la fel.  In plus, un stil de condus defensiv ne va ajuta si la calculul primei de asigurare, deoarece suma pe care o avem de achitat va fi mult mai mica in cazul in care nu avem accidente.

Asiguratorii au prin lege obligatia de a aplica istoricul de daunalitate in calcului primei.

Decontarea directa este un element esential al unei polite RCA si a fost introdusa incepand din 2017. Aceasta este disponibila contracost si da posibilitatea soferului pagubit sa se adreseze asiguratorului propriu pentru recuperarea contravalorii daunelor. Acesta va intreprinde toate demersurile pentru a recupera banii printr-o procedura accelerata.

Asadar, pentru o suma modica platita in plus, vom castiga confortul oferit de propria societate de asigurari, ce ne va scuti de foarte multe drumuri si timp pierdut.

O polita RCA este obligatorie pentru toata perioada in care autoturismul este inmatriculat si circula pe drumurile din Romania. Incheierea unui contract se poate face pentru o perioada cuprinsa intre 1 – 12 luni, in multiplu de o luna, in functie de disponibilitatile banesti.

Modificari RCA 2017Este bine de stiut ca o asigurare incheiata pentru o perioada maxima (12 luni) este mult mai ieftina fata de un RCA incheiat pe mai multe perioade scurte.

Exista situatii in care autovehiculele pot beneficia de un RCA incheiat pentru o perioada mai scurta de o luna:

 • Autovehicule ce fac obiectul importului;
 • Autovehicule destinate exportului (pentru o perioada maxima de 30 de zile);
 • Autovehicule autorizate provizoriu (maxim 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile cumulat).

Riscurile acoperite de o polita RCA sunt numeroase

Beneficiile unui RCA sunt evidente pentru toti soferii, dar sunt sigur ca multi ne-am intrebat ce categorii de riscuri acopera aceasta polita. Riscurile acoperite sunt numeroase, dar trebuie sa se incadreze in limitele banesti pentru despagubiri prevazute in polita de asigurare.

Astfel, RCA acopera:

 • Prejudicii materiale, inclusiv sumele de bani necesare limitarii prejudiciului, plata taxelor de timbru sau costurile pentru inmatriculare sau radiere;
 • Costurile necesare reparatiei autovehicului si cele cauzate de readucerea a acestuia la starea initiala;
 • Cheltuielile rezultate din transportul vehiculului accidentat catre unitatea constatatoare si ulterior catre cea in care se va face reparatia;
 • Costurile cu inlocuirea autoturismului avariat, pe perioada in care acesta va sta imobilizat in service;
 • Cheltuieli de judecata;
 • Costuri pentru distrugerea altor obiecte aflata in interiorul autovehiculului sau pentru obiectele aflate in exteriorul masinii. Aceste costuri vor fi decontate numai daca obiectele nu apartin proprietarului sau utilizatorului masinii.

Noua lege RCALimitele despagubirilor au crescut progresiv in ultimii ani, datorita inflatiei si a devalorizarii monedei nationale, iar limita maxima a despagubirilor suportate din polita RCA este de:

 • 1.070.000 euro in cazul deceselor si al vatamarilor corporale, inclusiv prejudicii fara caracter patrimonial;
 • 1.220.000 euro pentru prejudiciile materiale, acordate indiferent de numarul pagubitilor.

In cazul in care apar vatamari corporale se ofera atat despagubiri materiale, cat si despagubiri morale. Asadar, este bine sa nu scapam din vedere aceste doua lucruri distincte si sa cerem lamuriri asiguratorilor in cazul in care nu ne sunt oferite ambele categorii de despagubiri.

Despagubirile morale pot fi cerute si de catre mostenitorii persoanei decedate intr-o perioada de maxim 3 ani de la data decesului. Este necesar sa fim atenti la legislatia tarii unde s-a produs decesul, deoarece acest termen este diferit de la o tara la alta.

Este bine de stiut ca polita RCA nu acorda despagubiri si pentru propriul autovehicul avariat in cazul unui accident de care suntem raspunzatori. Pentru a beneficia de despagubiri in acest caz este bine sa avem incheiata o polita CASCO.

Primele de asigurare sunt diferite, deoarece sunt calculate de catre fiecare asigurator in parte, pe baza unor criterii proprii de evaluare a riscului. Deoarece majoritatea acestora apartin unor banci, soferul are posibilitatea sa achite aceste prime si in rate.

De regula, asiguratorii stabilesc un pret acoperitor pentru plata obligatiilor pe care si le asuma prin contractul RCA. Acestea sunt calculate in functie de anumite categorii de riscuri, la care se adauga si raportul de daunalitate al soferului, daunele platite in ultimii 5 ani, etc.

In cazul contractelor mai mici de un an, primele sunt calculate pe baza unui sistem pro – rata din prima de asigurare de un an, ce se ajusteaza cu ajutorul unui coeficient de corectie determinat in mod statistic.

Fiecare societate isi stabileste propriile metode prin care determina tarifele riscurilor asigurate. Acestea pot fi varsta soferului, vechimea si starea tehnica a vehiculului asigurat, localitatea de domiciliu, etc.

Un lucru mai putin stiut de soferi este faptul ca daca solicitam o ofera de pret pentru un RCA, asiguratorii sunt obligati prin lege sa ne raspunda in maxim 3 zile lucratoare, iar oferta este valabila pentru minim 10 zile lucratoare.

Atunci cand primim oferta aceasta trebuie sa contina:

 • Valoarea totala a primei de asigurare;
 • Valoarea comisionului intermediarului (in cifre si procente);
 • Cheltuiala medie pentru vanzarea directa;
 • Data maxima pana la care este valabila oferta;
 • Tariful aplicat in cazul decontarii directe;
 • Acoperiri si clauze suplimentare;
 • Clasa bonus – malus.

Despagubirile acordate in baza unui RCA pot fi stabilite si inainte de efectuarea reparatiilor, pe baza unei oferte preliminarii facute de catre asigurator. Deoarece marea majoritatea a companiilor de asigurare cauta sa isi minimizeze pierderile, va sfatuiesc sa nu acceptati aceasta metoda, deoarece este subevaluata si va puteti trezi in situatia in care trebuie sa completati  reparatia cu bani proprii.

Cel mai bun RCACea mai sigura metoda de a recupera complet banii este dupa efectuarea reparatiilor, caz in care trebuie depus la sediul societatii de asigurari cererea de despagubire, insotita de facturile din service si de devizul intocmit de mecanici.

In ambele situatii cererea de despagubire poate fi facuta atat de pagubit, cat si de persoane mandatate de acesta, iar in ultima perioada de timp a fost permisa si utilizarea postei electronice pentru depunerea acesteia.

Atentie la toate amanuntele si documentele aferente contractului RCA

Ca in orice alt domeniu, fiecare act pe care il semnam trebuie sa fie verificat cu cea mai mare atentie, iar amanuntele (sau documentele auxiliare) nu trebuiesc omise.

Primul lucru pe care trebuie sa il cerem imediat dupa ce semnam polita RCA este documentul pentru constatare amiabila. Acesta are o forma stabilita prin lege si va trebui inmanat obligatoriu de catre fiecare asigurator.

Datele din contract vor fi verificate in amanuntime. Nu de putine ori s-a intamplat ca numarul de inmatriculare sau cel al sasiului masinii sa fie trecute gresit, iar aceasta eroare a costat destul de mult. In plus, acestea ne pot afecta mult si la aplicarea sistemului bonus – malus si nu cred ca ne va face placere sa platim dublu pentru o asigurare.

Politele false sunt un alt element de care este necesar sa tinem seama. Desi posibilitatea aparitiei acestora este destul de mica, datorita formularelor tipizate cu care suntem obisnuiti cu totii, sau a organelor de verificare si control ce isi fac destul de bine treaba, este bine sa verificam daca societatea ce emite aceste polite este autorizata de catre ASF.

Este necesar sa verificam daca au fost completate corect toate rubricile, iar informatiile despre partile contractante, prima de asigurare, clasa bonus – malus, etc, trebuie sa fie completate corect. Daca suntem soferi incepatori si ne aflam in fata primului RCA din viata, este posibil sa nu fim siguri de forma si continutul unei asemenea polite, dar putem verifica aceste lucruri cu ajutorul site-ului ASF.

Un lucru este insa sigur. Deoarece valoarea politelor RCA raportata la salariul minim pe economie este mult mai mare in Romania fata de Germania sau Franta, tinerii trebuie sa se asigure ca beneficiaza de cea mai bune oferta si evita capcanele unui RCA ieftin, oferit de o firma neacreditata.