Ce inseamna decontarea directa pentru o polita RCA

Decontare directa RCA

Noua lege a asigurarilor a introdus o serie de elemente interesante in domeniul asigurarilor RCA. Astfel, societatile de asigurari sunt obligate sa solutioneze dosarele de dauna in maxim 30 de zile de la data primirii acestora (fata de 90 de zile in prezent) si sa anunte expirarea politelor RCA cu 30 de zile inainte de a se intampla acest lucru.

Soferii ce produc multe accidente sau sunt rapunzatori de accidente grave sunt considerati asigurati cu risc ridicat, ce vor primi oferte cu un pret dublu fata de cel obisnuit.

O polita RCA poate fi suspendata in momentul in care vehiculul nu mai este folosit, iar perioada pentru care poate fi incheiata o asigurare s-a micsorat. Astfel, aceasta poate fi incheiata si pentru o luna (fata de un minim de sase luni pana in acest moment) si poate fi reinnoita in fractiuni de cate o luna.

Acest lucru este benefic pentru cei ce domiciliaza in afara tarii si revin in Romania doar in perioada vacantelor.

Tariful de referinta nu va mai fi calculat de ASF ci de catre fiecare societate de asigurari in parte, iar notiunea de decontare directa a fost introdusa ca termen curent.

Politele RCA au devenit foarte performante

Decontarea directa permite detinatorilor unei polite RCA valabile sa isi repare masinile pe banii asiguratorului propriu. Aceasta facilitate este o noutate insemnata, deoarece existau multe cazuri in care soferii asteptau luni bune sa primeasca banii de la asiguratorii soferilor vinovati.

Practic, asiguratorul nostru ne va elibera sumele necesare reparatiei autoturismului, dupa care va recupera in nume propriu aceste sume de la societatea de asigurari a soferului vinovat.

Suma pe care o putem plati este diferita in functie de mai multe criterii si poate varia in functie de asiguratorul ales.

Tebuie sa fim foarte atenti, deoarece decontarea directa poate fi achizitionata numai in momentul incheierii politelor RCA. Achizitionarea ulterioara nu este permisa inca de lege!

Pentru a beneficia de aceasta clauza suplimentare ese necesar ca soferii sa indeplineasca anumite conditii:

  • Vehiculele implicate in eveniment trebuie sa aiba polite RCA valabile;
  • Accidentul sa fie produs in Romania;
  • Nu trebuie sa existe victime. Daunele vor fi platite numai in cazul avariilor masinilor;
  • Vehiculele trebuie sa fie inmatriculate in Romania.

Decontarea directa ne scuteste de multe probleme

Decontarea directa poate fi factorul hotarator pentru a avea o masina impecabila, iar aceasta reparatie se poate realiza in cel mai scurt timp. Decontarea directa a unei polite RCA este usor de incheiat si de accesat.

Astfel, trebuie sa nu uitam sa incheiem un acord cu societatea de asigurari ce ar trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • Documentele pe care le va contine dosarul de dauna;
  • Modalitatile prin care se va realiza comunicarea;
  • Modalitatile prin care se va realiza garantarea si compensarea daunelor;
  • Termenele de plata.

Asadar, decontarea directa este un element ce nu ar trebui omis de niciun posesor al unei polite RCA, deoarece ne scuteste de drumurile inutile si ne scurteaza perioada in care masina va fi indisponibila. In plus, vom scapa de problema intocmirii dosarelor, lucru ce va fi realizat de catre propriul asigurator.