Capcane RCA

Capcane RCA

Este indicat sa va informati bine inainte de incheierea politei RCA, deoarece exista si situatii neplacute cand puteti cadea in plasa. Multe persoane ajung sa incheie rapid aceasta asigurare, la prima persoana sau firma care le apare in fata. Dar nu uitati ca trebuie sa aveti grija.

De exemplu, in anul 2010, un buzoian, proprietarul unui BMW in valoare de 100.000 de euro, a fost victima unui accident auto usor. Acest sofer a fost nevoit sa isi plateasca singur reparatia in valoare de 4000 de euro deoarece cel vinovat i-a dat o polita RCA foarte ieftina, astfel incat firma de asigurari nu l-a despagubit pe proprietarul BMW-ului nici macar dupa un an.

RCA-ul, o asigurarea esentiala

Dupa accident, a venit politia la fata locului, care a constatat incidentul, iar cel vinovat a recunoscut dauna in fata asiguratorului. In schimb, societatea de asigurari nu a tinut cont de aceste lucruri si a intarziat sa ii plateasca despagubiri buzoianului. Dupa o perioada de 6 luni, firma de asigurari a cerut o alta declaratie a celui vinovat.

La inceputul lui 2011, acesta a trebuit sa se duca la sediul companiei si sa reia declaratia dinainte, relatand iarasi cum s-a petrecut accidentul. A fost in zadar insa, pentru ca soferul BMW-ului nu si-a recuperat suma de 4000 de euro. Din nefericire, situatiile in care daunele nu sunt despagubite sunt destul de dese. Un motiv al acestora il constituie faptul ca soferii doresc sa plateasca cat mai putini bani pentru asigurare.

CSA-ul elaboreaza regulile de aplicare si functionare ale RCA-ului. In cazul unui accident cu o masina veche, puteti intampina insa probleme. VMD sau valoarea maxima despagubita se calculeaza in raport de anul de fabricatie al autoturismului si de gradul de intretinere.

Pentru o rabla de 20 de ani, VMD abia daca atinge nivelul de 1000 RON. Astfel, daca produceti pagube unei masini foarte vechi, proprietarul acesteia are dreptul sa va dea in judecata pentru a ii repara masina. In asemenea situatii, sunteti nevoit sa scoateti din buzunar diferenta dintre VMD si valoare reparatiei.

Atentie la capcanele din polita de asigurare

De exemplu, daca loviti o Dacie pentru care VMD este de 900 RON, iar atelierul de reparatii scoate un deviz de 2900 de RON, va trebui sa platiti 2000 de RON.

Fiti atenti si la fraude de un nivel mai mare. Va puteti gasi in situatia in care veniti la unitatea service, dar aflati ca nu sunteti in evidenta nici unei companii de asigurare. S-a intamplat in Constanta, cand o femeie a incasat 60 000 de lei de pe urma politelor RCA, dar nici un leu nu a ajuns la asigurator.

Nu parea nimic in neregula cu aceasta femeie, deoarece era administratorul mai multor societati. A dat chiar si chitante in numele unui broker de asigurari, fara ca acesta sa stie. Acesta si-a dat seama ca trebuie sa plateasca o suma mare de bani pagubitilor si a facut o reclamatie la politie.

In urma perchezitiei, s-a descoperit ca incheiase aproximativ 1300 de polite RCA si pastrase cei 60 000 de lei. Politistii au incercat sa identifice toate persoanele pacalite de ea.