Avantajele unei asigurari RCA

Avantajele asigurarii RCA

Numarul tot mai mare de autoturisme de pe drumurile Romaniei a dus la cresterea numarului accidentelor. Pagubele materiale au sporit, dar buzunarele soferilor au ramas la fel, astfel incat reglementarea pietei asigurarilor auto a devenit un factor esential pentru toti participantii la trafic.

Astfel, era necesara aparitia unor fonduri speciale, care sa permita soferilor sa plateasca o suma mai mica in cazul in care acestia comiteau un accident, iar pagubitilor sa le ofere certitudinea ca isi vor putea repara masinile imediat, indiferent de suma necesara pentru remedierea acestora.

RCA a devenit obligatorie pentru orice masina din Romania

In acest moment si-au facut aparitia asigurarile de tip CASCO si RCA. Daca politele CASCO sunt facultative, deoarece acopera reparatiile propriei masini, indiferent de cine a comis accidentul, contractele RCA au devenit obligatorii si sunt destinate acoperii daunelor provocate de soferul vinovat de producerea accidentului.

O polita RCA nu este necesara numai in Romania. Orice autoturism ce paraseste teritoriul national trebuie sa fi in posesia Cartii Verzi, ce este un document care acopera daunele produse de soferi in strainatate, iar costul acesteia este cuprins in pretul unui RCA national.

Desi mai exista soferi ce nu constientizeaza importanta unei asigurari RCA, avantajele de care beneficiem cu totii sunt evidente si sunt usor de intuit.

In primul rand, o polita de acest tip este ieftina si este usor de incheiat. Ganditi-va numai ce s-ar intampla in cazul in care comitem un accident ce are ca urmari pagube materiale mari si exista si victime. Nu cred ca exista multi soferi ce si-ar permite sa plateasca asemenea daune.

Pretul unui RCA este de numai 80 – 100 de euro, iar aceste sume acopera daune de pana la 1.000.000 euro, fapt ce este in avantajul tuturor soferilor.

Avantajele politei RCA sunt evidente

In plus, acestea se pot incheia si online si ne vor fi expediate prin intermediul curierilor. Astfel nu mai trebuie sa pierdem timp la ghiseul societatilor de asigurare.

RCA nu acopera numai daunele produse vehiculelor. Sunt asigurate atat obiectele cat si persoanele aflate in masina, dar si bunurile aflata in exteriorul acestora. Astfel, nu mai trebuie sa ne facem probleme daca lovim garduri, stalpi sau case, deoarece proprietarii acestora vor fi despagubiti polita RCA.

Plata primelor RCA este stabilita incepand cu acest an, de fiecare societatea de asigurari in parte, pe baza sistemului de bonus – malus. Aceasta inseamna ca fiecare sofer ce a condus prudent si nu a avut accidente in ultimii 5 ani va beneficia de preturi cu pana la 40% mai mici fata de pretul unei polite RCA normale.

Cel mai mare avantaj provine din decontarea directa. In multe dintre cazuri, soferii pagubiti asteapta o lunga perioada de timp decontarea avariilor de la asiguratorii soferului vinovat, iar aceasta inseamna o perioada (chiar si de ordinul lunilor) in care masinile vor fi inutilizabile, deoarece nu vor putea fi reparate.

Decontarea directa inseamna recuperarea banilor direct de la propriul asigurator, iar acesta se va ocupa ulterior de recuperarea banilor de la asiguratorul soferului in culpa. Aceasta facilitate este insa disponibila contracost.