Avantajele noii legi a RCA

Noua lege RCA ne ofera despagubiri consistente

Legislatia unei tari este complexa si urmareste tendintele economice si financiare moderne. Evolutia societatii si a economiei impun in permanenta schimbarea legilor si adaptarea acestora la noile conditii.

Legislatia din domeniul asigurarilor auto nu poate face exceptie de la aceasta regula, iar politele de tip RCA au constituit obiectul unui nou set de legi, ce vine in intampinarea nevoilor soferilor si armonizeaza aceasta asigurare cu realitatile economice actuale.

Noua lege ce guverneaza politele RCA a fost promovata pe calea unei ordonante de urgenta si a intrat in vigoare imediat dupa data publicarii.

Un RCA mai avantajos pentru toata lumea

Astfel, noua lege introduce o perioada minima mult mai mica pentru incheierea unui contract RCA. Astfel, contractul a fi incheiat pe minim o luna si va putea fi prelungit in multiplu de o luna, in functie de preferintele clientului.

Pana in prezent, perioada minima pentru un RCA era de sase luni. Aceasta modificare vine in intampinarea celor ce lucreaza in strainatate si se intorc in tara doar in perioada vacantelor, deoarece vor plati prima de asigurare RCA doar pentru perioada in care vor folosi masina.

Primele de asigurare vor fi platite si in rate, pe baza unui contract incheiat intre societatea de asigurare si asigurat. Este necesar insa sa ne asiguram ca plata ratelor va fi efectuata la timp, deoarece contractul RCA are titlu executoriu pentru ratele neachitate.

In cazul in care posesorii vehiculelor declara asiguratorilor date false, prima de asigurare poate fi modificata si recalculata, in functie de gravitatea faptelor comise.

In plus, un contract RCA poate fi suspendat daca masina nu mai este folosita. Este important de stiut faptul ca pe perioada de suspendare a contractului RCA, masina va trebui tinuta intr-un spatiu privat. Daca vom tine masina in spatiul public, riscam o amenda cuprinsa intre 1000 – 2000 lei.

Avantajele acestei legi sunt multiple

Noul RCA acopera daune multiple, incepand de la cheltuielile necesare pentru repararea vehiculului, cele de transport si cele cauzate de inlocuirea autoturismului in perioada in care acesta se afla imobilizat in service, cheltuieli de judecata si pana la daunele (morale si materiale) in caz de deces sau de vatamare corporala.

Elementul de noutate este reprezentat de posibilitatea rascumpararii pentru a ne pastra clasa bonus – malus existenta. Cu alte cuvinte, cei ce au produs accidentul au posibilitatea de a suporta din bugetul propriu contravaloarea daunelor, pentru a nu plati mai mult atunci cand vor reinnoi polita RCA.

Un capitol aparte, ce s-a bucurat de o atentie deosebita din partea legiuitorilor se refera la despagubirile ce sunt acordate pentru deces sau vatamare corporala, acolo unde se au in vedere urmatoarele:

  • Despagubirile se vor acorda in functie de un punctaj obtinut din partea Institutului National de Medicina Legala. Grila acestuia este un capitol separat si este prevazuta in reglementarile ASF;
  • Valoarea unui punct este calculata ca dublul salariului minim brut pe tara;
  • Despagubirile acordate se bazeaza pe un nivel mediu presupus al suferintelor indurate de persoanele ce urmeaza a primi despagubirea;
  • Valoarea despagubirilor se poate ajusta in functie de mai multi factori.