Asigurarea CMR

Asigurarea CMR

Acest tip de asigurare acopera responsabilitatea persoanei care transporta marfa fata de proprietarul marfii. Se adreseaza mai mult firmelor de transporturi, dar si soferilor care fac transporturi cu propria masina, in gestiune, sau inchiriata.

Principiile care stau la baza asigurarii de acest tip sunt prezente in conventia privind contractul pentru transportul international de marfuri. Valabilitatea acestuia se extinde si in afara tarii noastre.

Aceasta asigurare se poate incheia doar pe un transport sau calatorie, sau pe o perioada de timp ce este inscrisa in polita, incepand de la o luna, pana la un an.

Asigurarea are preturi diferite

In functie de proprietatile autovehiculului( de exemplu, daca este cap tractor sau semiremorca), se calculeaza pretul politei. De regula, se ofera reduceri pentru parcurile de masini.

Polita incepe sa fie valabila de la primirea marfii si se termina la predarea marfii. In situatia in care pentru pierderea sau distrugerea marfii transportate sunt responsabili diferiti factori sau riscuri ce sunt precizati in polita de asigurare, persoana transportatoare este absolvita de raspundere. Iata aici cateva dintre aceste situatii:

 • Transportarea animalelor vii
 • Utilizarea unui autovehicul fara prelata ( trebuie ca acest element sa fie specificat in contract)
 • Atunci cand marfa care de obicei se poate strica, este distrusa sau avariata din cauza lipsei sau fabricarii incorecte a ambalajului
 • Atunci cand incarcarea si descarcarea este facuta de expeditorii sau destinatarii marfii

Alte situatii care nu sunt acoperite de asigurare:

 • Pierderea sau avaria care rezulta sau provin din: manipularea, incarcarea sau descarcarea marfii; viciul propriu sau natura bunului care este asigurat; ruginirea, craparea, ruperea, scaderea in greutate a bunului; interventia diferitelor insecte sau rozatoare; incorectitudinea marcajelor de pe colete
 • Daune produse de razboi, greve, revolte civile
 • Daune produse in mod intentionat de asigurat, daca acest lucru este dovedit de politie
 • Pagube ce sunt produse cand soferul se afla in stare de ebrietate sau refuza recoltarea probelor biologice pentru verificarea alcoolemiei, cand autovehiculul care a cauzat accidentul nu avea un certificat de inmatriculare valabil, cand conducatorul auto a produs incidentul comite cu intentie o infractiune si vrea sa scape de urmarire

CMR-ul este privit ca o clauza suplimentara

Retineti ca asigurarea de furt partial sau total, de obicei, nu face parte din pachetul standard, asa ca trebuie sa specificati acest aspect atunci cand cumparati polita de asigurare CMR. De regula, se trece ca o clauza suplimentara. Totusi, este posibil sa intalniti firme de asigurare care acopera doar furtul prin efractie sau chiar deloc.

Primiti despagubiri pentru:

 • Distrugere partiala sau totala a marfii si pierderea ei in perioada in care polita e valabila
 • Furt, dar doar companiile care isi asuma acest risc
 • Depasirea timpului de livrare
 • Cheltuieli de judecata
 • Cheltuieli pentru limitarea daunelor

Clientul si societatea de asigurari stabilesc de comun acord limitele maxime pe care le vor avea raspunderile acoperite pentru fiecare transport realizat, bineinteles, pe perioada in care polita este valabila.

Valoarea marfii se determina conform cursului bursei, a pretului curent al pietei, sau in lipsa lor, se ia in considerare valoarea unor bunuri identice sau asemanatoare.