Accident auto

Accident auto

Cu siguranta, accidentele auto sunt evenimente extrem de neplacute, nedorite de nimeni. Dar acest risc exista pentru orice sofer si indiferent cine e vinovat, trebuie sa stim ce este de facut in aceste conditii.

Daca in urma accidentului rezulta doar pagube materiale, autovehiculele implicate trebuie scoase in afara carosabilului. De asemenea, trebuie anuntata politia, iar persoanele implicate se vor duce la politie pentru a realiza actele necesare pentru constatare si pentru eliberarea autorizatiei de reparatie.

Accidentele usoare sunt cele mai des intalnite

In situatia in care este vorba de un accident minor, usor, se poate completa un formular de constatare amiabila, fara a mai fi nevoie de anuntarea politiei. Acest formular se poate lua de la firma de asigurari la care a fost incheiat RCA-ul. Informatiile cuprinse in constatarea amiabila se refera la locul, data, ora accidentului, nume, adrese sau numerele de telefon ale martorilor.

Mai sunt necesare si alte informatii, precum: date despre automobil (numar de inmatriculare, marca, tip), despre cel asigurat (nume, adresa, telefon), despre compania de asigurari (care sunt scrise pe documentul de asigurare: nume, sucursala, numarul politei, valabilitatea politei.

De asemenea, tot acest formular trebuie sa contina desenul accidentului( pozitia autovehiculelor in clipa impactului, indicarea printr-o sageata, a punctului initial al impactului, semnele de circulatie etc), daune vizibile. Trebuie semnat de ambii soferi ai automobilelor.

Daca accidentul este cu victime, trebuie sa chemati salvarea si politia. Nu este permis ca autovehiculele sa fie mutate din pozitia lor decat daca este urgent ca victima sa primeasca ingrijiri medicale. Se vor aseza triunghiuri reflectorizante astfel incat sa fie observate de ceilalti conducatori auto. Politia va constata accidentul si va elibera autorizatia de reparatie.

In cazul unui accident facut in strainatate, cel asigurat trebuie sa completeze constatarea amiabila atunci cand este produs accidentul, politia de acolo de asemenea trebuie sa constate accidentul si sa emita autorizatia de reparatie.

Soferul auto trebuie sa declare imprejurarile accidentului

Conducatorul respectiv trebuie sa declare firmei de asigurari, la intoarcerea in Romania, daunele produse in afara tarii si sa precizeze modul in care s-a produs accidentul si cine este vinovat.

Iata documentele care va sunt necesare in situatia in care sunteti implicat intr-un accident: buletin, permis de conducere, RCA, certificat de inmatriculare.

In cazul in care doriti sa obtineti despagubiri de la societatea de asigurari, trebuie sa faceti urmatoarele lucruri:

  • Sa depuneti formularul de constatate amiabila la firma de asigurare a celuilalt sofer auto.
  • Sa depuneti o cerere de despagubire.

In cazul in care nu doriti sa obtineti despagubiri de la societatea de asigurari, trebuie doar sa depuneti formularul de constatate amiabila la firma de asigurare unde ati incheiat RCA-ul.

Iata cateva sfaturi:

  • Este de preferat sa verificati cat de corecte sunt datele pe care celalalt conducator le scrie pe formularul de constatate amiabila, cerandu-i talonul, carnetul de conducere si asigurarea RCA, pentru a arunca o privire
  • Trebuie sa prezentati formularul la societatea de asigurari in cel tarziu 24 de ore de la producerea evenimentului
  • Prin sistemul bonus-malus, puteti beneficia de prime mai mici de asigurare, daca nu sunteti implicati in accidente, asa ca faceti tot posibilul sa va feriti de ele